Terug

Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D is onmisbaar in ons lichaam, er zijn echter maar weinig mensen die hier kennis van hebben. Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit voeding op te nemen en is daarom belangrijk voor groei en behoud van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van onze spieren en het immuunsysteem. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van zonlicht kan ons lichaam zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast kunnen we vitamine D ook uit eten halen.

Vitamine D tekort
Zoals hiervoor al genoemd heeft het lichaam vitamine D nodig voor het behoud van stevige botten en tanden. Voldoende vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Ook is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, hierdoor wordt het risico op botontkalking op latere leeftijd verminderd. Vitamine D is ook van belang bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Een tekort aan vitamine D kan bij jonge kinderen rachitis veroorzaken. Rachitis is een ziekte die zorgt voor afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen kunnen door een tekort aan vitamine D botontkalking, osteoporose of spierzwakte optreden. Vitamine D tekorten worden in relatie gebracht met een verhoogd risico op allerlei gezondheidsproblemen. Dit is ook niet opmerkelijk, omdat een optimale vitamine D spiegel cruciaal is voor een goed werkend immuunsysteem. Helaas kampen miljoenen Nederlanders met een vitamine D tekort, en nog veel meer hebben geen optimale spiegel. De oorzaak is dat we in Nederland een structureel tekort aan zonlicht hebben om een optimale vitamine D spiegel te behalen. De beste remedie om dit wel te behalen is het gebruik van vitamine D supplementen.

Optimale vitamine D spiegel
Een vitamine D tekort voorkomen is beter dan een tekort genezen. Daarbij is het van belang dat mensen een optimale spiegel halen. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de ideaalwaarde voor vitamine D rond de 100 tot 150 nmol/l ligt. Op een zomerse dag maakt een ontbloot lichaam (bijv. in zwemkleding) in een half uur tijd gemiddeld 10.000 IU aan dat is omgerekend 250 mcg vitamine D. De maximale toegestane dosering in een voedingssupplement is momenteel 75 mcg. Echter de doseringen worden de laatste jaren alleen maar naar boven bijgesteld. Het is aan te raden om in elk geval de maximale dosering van 75 mcg in te nemen om een optimale spiegel te behalen. Om tekorten op te lossen kunnen lagere doseringen volstaan. Het beste is om u te laten adviseren door een deskundige.

Er zijn groepen die minder goed vitamine D aanmaken door zonlicht of opnemen in het lichaam. Dit zijn jongeren en ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid die minder vitamine D aanmaakt in de zon. Ook mensen die weinig buiten komen zullen te weinig vitamine D binnen krijgen. Voor deze groepen wordt geadviseerd om ervoor te zorgen dat zij extra vitamine D binnenkrijgen door het slikken van vitamine D supplementen. Een goede aanvulling kunnen de Vitamine D3 Support enVitamine D3 Forte Support supplementen van Drogistonline.eu zijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »