Terug

De zon is er weer!

De zon is er weer!

5 tips: geniet verantwoord van de zon
De zon laat zich weer goed zien. De hoogste tijd om lekker veel naar buiten te gaan. Uren vertoeven op een zonovergoten terras, heerlijk struinen door de duinen of het bos of een zonnige lentebarbecue in de tuin. Heeft u ook zo’n zin om van de zonnige dagen te genieten? De zon doet veel goeds, maar het is wel belangrijk dat u verantwoord met de zon omgaat. Wij geven vandaag 5 tips hoe u op een verantwoorde manier van de zon kunt genieten!

Tip 1. Kies de juiste beschermingsfactor (SPF)

Wat voor u de beste zonverzorging is, is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk dat zonverzorging aansluit bij uw huidtype. De huid wordt ook wel ingedeeld volgens de Fitzpatricks classificatie. Deze classificatie geeft aan welke kenmerken een huidtype heeft. Ontdek in het overzicht hieronder welk huidtype u heeft:

Huidtype 1: verbrandt altijd/zeer snel en wordt niet tot nauwelijks bruin. U heeft waarschijnlijk een zeer lichte huid en rood of lichtblond haar. Advies: minimaal SPF 30-50.

Huidtype 2: verbrandt vrij snel en wordt langzaam bruin. U heeft waarschijnlijk een lichte huid en blond haar. Advies: minimaal SPF 20-30.

Huidtype 3: verbrandt soms en wordt vrij gemakkelijk bruin. U heeft waarschijnlijk donkerblond tot bruin haar en een licht getinte huid. Advies: minimaal SPF 20-30.

Huidtype 4: verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin. U heeft waarschijnlijk donker haar en een getinte huid. Advies: minimaal SPF 15.

Huidtype 5: verbrandt bijna nooit en wordt gemakkelijk diep bruin. U heeft waarschijnlijk donker tot zwart haar en een donker getinte huid. Advies: minimaal SPF 10.

Huidtype 6: verbrandt nooit en bruint intensief. U heeft waarschijnlijk donker haar en een zeer donker getinte huid. Advies: minimaal SPF 10.

Tip 2. Kies een product dat past bij uw huidconditie

Zonnebescherming is er verschillende soorten en maten. In de tip hierboven heeft u al kunnen lezen welke SPF u het beste kunt kiezen. Naast SPF is het ook belangrijk om rekening te houden met uw huidconditie. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor:

• Voor het gezicht, voorkomt verstopte poriën en vermindert glimmen

• Voor de preventie van niet-melanome huidkanker (actinische keratose)

• Voor een gevoelige huid, zonder kunstmatige toevoegingen, zoals parfum

• Voor een vette of acnegevoelige huid, een minder vette crème met anti-glans effect

• Bij zonneallergie, tegen de rode, jeukende blaasjes, vlekjes of bultjes door de zon

• Voor een verouderde huid, met ingrediënten om rimpels te verminderen en pigmentvlekken te voorkomen

• Zonbescherming met natuurlijke ingrediënten

Zonbescherming

In allerlei soorten en maten

Bekijk het aanbod

Tip 3. Kies uw favoriete zonbescherming

Zonnebrandcrème, zonneolie en zonnepoeder. Tegenwoordig is er genoeg keus. Kies een product dat u fijn vindt. Het grootste verschil tussen bovenstaande opties is natuurlijk de substantie. Zo is bijvoorbeeld zonnebrandcrème een product wat op waterbasis wordt gemaakt. Zonneolie is een product op oliebasis en wordt vaak gebruikt voor een optimale bruining. Het voordeel van zonnebrandcrème ten opzichte van zonneolie is dat zonnebrandcrème meestal een hogere beschermingsfactor heeft dan een zonneolie. Ten slotte, hebben we nog de keuze uit een zonnepoeder. Dit is een relatief nieuw product. Zonnepoeder ligt op de huid en trekt niet in, daardoor zorgt het voor niet een reactie met de huid. Dat is extra fijn voor de mensen met een gevoelige of reactieve huid. Een voorbeeld van mineraal zonnepoeder is Sunday Brush. Sunday Brush bevat geen parabenen, nanodeeltjes, oxybenzone, siliconen en andere chemische ingrediënten. Sunday Brush maakt dan ook geen gebruik van chemische filters (zoals oxybenzone), maar van minerale filters, namelijk zinkoxide en titaniumdioxide. 

Tip 4. Kiest u voor een chemische of minerale zonnefilter?

In zonbescherming kunnen chemische en minerale zonnefilters zitten. Hieronder kunt u overzichtelijk zien wat de kenmerken zijn van de verschillende zonnefilters.

 

Chemische zonnefilters:

• Trekken in de huid

• Absorberen UV-stralen

• Moet voor blootstelling aan de zon worden aangebracht (15 tot 30 minuten van te voren)

• Laten geen witte waas achter

• Kunnen voor huidirritatie zorgen (daarom minder geschikt voor mensen met een gevoelige huid)

 

Minerale zonnefilters:

• Liggen op de huid

• Weerkaatsen UV-stralen

• Beschermt onmiddellijk tegen UV-stralen

• Geschikt voor alle huidtypes (ook voor mensen met een gevoelige huid)

• Laten meestal een witte waas achter (door het minerale zonnefilter zinkoxide)

Tip 5. Train uw huid

Veel mensen werken en leven het hele jaar binnen en gaan dan op een zonovergoten vakantie. Wanneer u uw huid niet langzaamaan aan de zon laat wennen, waardoor geen pigment wordt opgebouwd, kunt u erg snel verbranden. Dit is schadelijk en kan zelfs zorgen voor huidkanker. Begin dan ook tijdens de eerste lentezon meteen met trainen, dan is de zon nog niet zo fel en kunt uw huid rustig wennen en sterker worden. Lekker naar buiten toe! Let op: ga bij verbranding direct uit de zon en verzorg uw huid goed. Trek bedekkende kleding aan, zodat u niet verder kunt verbranden.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »